Directori d'Empreses Canal de Vídeo
Torna

Un fals documental en temps de fake news guanya el VIII Concurs de Guió de Projectes Transmèdia

"Els joves fan país" és el títol del projecte guanyador 18/12/2020

Els joves fan país és la proposta guanyadora a la vuitena edició del Concurs de Guió de Projectes Transmèdia GAC-MAC, convocat pel Mercat Audiovisual de Catalunya i Guionistes Associats de Catalunya
Es tracta del treball col·lectiu d’un equip format per Marc Domingo Carulla, Esteve Mulero Guinart, Jaume Ricart Sánchez i Carla Vidal Campanyà.

Aquest fals documental en format de sèrie curta parodia les joventuts d’un partit polític inventat. En to de sarcasme, segueix uns aspirants a polítics professionals que desconeixen el bé col·lectiu i estan disposats a tot per aconseguir el poder.
Una sàtira àcida sobre la política a la ciutat imaginària de Sant Gonçal, on ens submergim en personatges en plena campanya electoral a través d’una ficció audiovisual, a la qual se sumaran un podcast i el diari de Sant Gonçal, amb notícies grollerament falses.

El jurat ha valorat “la combinació de formats, sintonia amb les tendències actuals més innovadores, i l’ús estratègic de la narrativa transmèdia.” La seva proposta ha estat mereixedora de la dotació econòmica de 2.000 € aportada pel MAC, amb l’objectiu de contribuir al seu desenvolupament.

El projecte finalista ha estat Rufianes de David Lorente, que obté el premi de suport al disseny del dossier de producció per part de la plataforma Media Innovation Lab de Blanquerna-URL.
En aquest cas és un thriller dramàtic que narra el periple del Jaime, un treballador de la construcció, que quan torna al seu barri per enterrar el seu pare descobreix que aquest pertanyia a un grup criminal. A poc a poc anirà caient en un món sòrdid d’atracaments i mala vida. 

Mitjançant la seva estratègia transmèdia descobrirem la història en doble perspectiva. Una, des del punt de vista del grup criminal amb el passat fosc del seu pare, personatges perillosos i l’univers del barri d'extraradi. L’altra, des de la mirada de la policia, on seguirem la investigació de la inspectora Ángela, amb arxius secrets i trucades punxades que es podran escoltar en diferents plataformes.

Veredicte per unanimitat

La proclamació dels guanyadors s’ha celebrat aquest dijous a la tarda, en un format virtual. El jurat de la present edició ha estat integrat per Joan Bosch (coordinador del MiLAB i professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL), Ferran Clavell (director d'Audiència Digital a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i Daniel Resnich (guionista transmèdia, membre de la junta del GAC i coordinador del concurs)

El veredicte ha estat precedit per la taula rodona La revolució transmèdia, en la qual Joan Bosch, Ferran Clavell i María Medinilla i Roger Grau, guanyadors en l’edició de 2019, han comentat estratègies per connectar amb nous públics, les noves tendències al transmèdia i els projectes més innovadors.

Una aposta pionera

El 2013 el MAC i el GAC van sumar esforços per donar visibilitat a un nou format narratiu que tot just aleshores s’estava desenvolupant al nostre país, en sintonia amb el canvi d’hàbits de consum audiovisual. És així com neix la idea de crear el primer concurs transmèdia a tot l’Estat espanyol.

Des d’aleshores aquesta convocatòria ha propiciat el desenvolupament de projectes en l’àmbit de les narratives i les plataformes interconnectades. Treballs que proposen una narració a través de múltiples plataformes, en què cada element contribueix d’una manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador.

El concurs compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya com a mitjà oficial.

Una trajectòria d’èxits

La convocatòria sempre s’ha caracteritzat per la maduresa i l’alt nivell qualitatiu de les propostes presentades.
Durant tota la seva trajectòria el jurat ha encertat a l’hora de distingir projectes que, un cop desenvolupats, han estat reconeguts dins i fora de les nostres fronteres i han gaudit d’una trajectòria d’èxit.

Què és un projecte transmèdia?

Els projectes transmèdia plantegen un canvi en la manera de crear històries interconnectades dins de la cultura de la convergència. Proposen una narració a través de múltiples plataformes en què cada element contribueix de manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador/jugador/usuari.
Cada mitjà utilitzat contribueix de forma única a la història ampliant l’experiència de l’espectador tradicional.