Directori d'Empreses Canal de Vídeo
Torna

El MAC mira cap al futur

Els Premis de Comunicació Local han comptat amb 93 candidatures 04/11/2020

Aquest dimecres 4 de novembre al matí s’ha presentat oficialment la 21a edició del  Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC 2020), en una roda de premsa que s’ha celebrat en streaming a la Nau B1 de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, i que podeu consultar clicant aquí.

A banda de repassar algunes de les sessions més destacades del programa d’enguany, també s’han donat a conèixer els finalistes dels Premis de Comunicació Local.

Josep Maria Codina, director del MAC, ha destacat que el programa d’enguany compta amb “sessions de nivell”, fruit d’una Comissió de Continguts formada per “gent professional, que coneix el sector”.

Seran un total de 15 sessions en directe i 8 de preenregistrades, on destaquen les referents a la tecnologia 5G, al podcast o a la desmaterialització dels estudis de ràdio i televisió, entre altres. També ha recordat que el MAC comptarà amb algunes de les veus més destacades de la ràdio esportiva, així com amb la presentació de la xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans, sense oblidar les activitats paral·leles i els premis.

Anàlisi del sector per part de la XAL

La Xarxa Audiovisual Local presentarà el seu Pla Estratègic, un pla de plans que, en paraules del conseller delegat de la XAL, Lluís Garriga, “posa damunt la taula l’evolució del sector i dibuixa el full de ruta a seguir pels mitjans locals en els propers anys”. Garriga també ha recordat que, en una altra sessió, es presentarà un estudi, fet en col·laboració amb el grup de recerca STREAM de la Facultat de Comunicació i Relacions Institucionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, sobre l’evolució de les audiències de la televisió de proximitat abans i després de la pandèmia de la COVID-19. “Aquest estudi explica els lligams de la ciutadania amb els mitjans de proximitat, un lligam que cal mantenir estable”, ha afegit Garriga.

Ignasi Genovès, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, ha posat en valor la celebració del MAC 2020, fet que ha qualificat de “bona notícia”, ja que és “un punt de trobada i intercanvi, on s’hi ve a mostrar i compartir experiències, a escoltar aspiracions i neguits i a aprofundir en les tendències dels mitjans en els propers anys”.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, també ha celebrat la continuïtat del Mercat Audiovisual de Catalunya i ha recordat la importància de “mirar endavant i analitzar la situació que vivim de manera lúcida”. “El MAC ha de ser un espai de mirada a llarg termini, on plantejar els reptes de futur”, ha afegit.

Finalistes dels Premis de Comunicació Local

Josep Maria Martí, directori de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS – UAB) i secretari dels Premis de Comunicació Local,  ha fet l’anunci oficial dels finalistes dels Premis de Comunicació Local.

En total, hi han participat 93 projectes, de 20 televisions i 35 ràdios de proximitat. “Malgrat la pandèmia i les dificultats amb què s’han trobat les ràdios i televisions de proximitat, ha estat una gran participació”, ha remarcat Martí.

A la categoria de millor televisió es premia les emissores de televisió, ràdio i digital, d'emissió continuada, tant pel conjunt de la seva programació regular, com per activitats puntuals, o per la seva trajectòria com a mitjà de comunicació. Els finalistes són: betevé, TAC12 i Televisió de Cardedeu. Com a millor ràdio les finalistes seleccionades han estat: Ràdio Arenys, Ràdio Igualada i Vilassar Ràdio. A l'apartat de digitals els tres finalistes que opten a guanyar són: Delta.cat (Deltebre), Ràdio Capital (Baix Empordà) i L'Oest (Tàrrega).

A la categoria de continguts audiovisuals, es premia un programa de vídeo, àudio i multimèdia, d'emissió única i continuada, tant pel conjunt del seu contingut, com per seccions o espais puntuals, o per la seva trajectòria. El jurat ha seleccionat com a finalistes a l'apart de vídeo: 'Les Resilients' (Clack Audiovisual), 'Territori Contemporani' (VOTV) i la 'Gala dels Imprescindibles' (Canal Reus TV). Com a millor contingut d'àudio els finalistes són: 'Temporal Gloria' (Ràdio Tordera, Ràdio Palafolls, Ona Malgrat, Ràdio Pineda i Ràdio Calella), 'Ones de Ciència' (Ràdio Cambrils) i 'Al Dia, Terres de l'Ebre' (Ràdio Delta, Ràdio Tortosa, La Cala Ràdio, La Plana Ràdio i Ràdio Joventut). I a l'apartat multimèdia: 'L'ull tarragoní' (Ràdio Ciutat de Tarragona), 'Oh My Goig' (betevé) i 'IGDA Igualada Guia d'Àudio' (Ràdio Igualada). Finalment, el guanyador a la categoria de millor professional es donarà a conèixer el proper dia 11. El jurat ha valorat, en la seva decisió, la tasca dels i de les professionals de les ràdios i televisions de proximitat.

El jurat, presidit per Emili Prado, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB i director de la revista del CAC, i amb Josep Maria Martí, director de l'Observatori de la Ràdio, com a secretari, està format per Mercè Oliva, professora del Departament de Comunicació de la UPF i directora del Grau en Comunicació Audiovisual; Marta Montagut, radiofonista, professora i investigadora del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV; Montse Abad, productora independent de televisió; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i cap d'Informatius de RAC 1; Francesc Llobet Dalmases, realitzador de televisió i degà del Col·legi Audiovisual de Catalunya, i Noemí Cuní, periodista i vicepresidenta del Clúster Audiovisual de Catalunya.

Els premis són un reconeixement a la creativitat, el talent i la trajectòria dels mitjans de proximitat. Els guanyadors de les set categories es donaran a conèixer a la cloenda del MAC dimecres 11 de novembre, a les 19h, en un especial del Connecti.cat.