Directori d'Empreses Canal de V├şdeo
Torna

RÓdio esportiva, podcast, tecnologia i comunicaciˇ en l'era post-COVID, al MAC 2020

28/10/2020

Algunes de les grans veus de la ràdio esportiva a Catalunya estaran presents al MAC 2020, per debatre com ha de ser el futur del seu ofici.

Seran Sònia Gelmà, periodista de Catalunya RàdioJoan Maria Pou de RAC1, Danae Boronat, periodista de Movistar+ i Sique Rodríguez, cap d’esports de SER Catalunya, tots ells moderats per Òscar Herreros, responsable de la redacció d'Esports de La Xarxa.

La comunicació en l'era post-COVID

De manera ineludible el panorama comunicatiu en l'era post-COVID estarà molt present al MAC. Des de Londres, una gran experta, Maria Rua Aguete, abordarà les tendències globals en els mitjans audiovisuals, especialment les ràdios i televisions de proximitat.

Per la seva banda, Lluís Garriga, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local, desgranarà les conclusions del Pla Estratègic de la XAL pels propers anys.

La XAL també presentarà els resultats d’un estudi de les audiències de la televisió de proximitat, abans i després de la pandèmia, elaborat per Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

El podcast, un protagonista destacat

El món del podcast, cada cop més emergent, serà el gran protagonista del programa articulat des de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB) i el Clúster Audiovisual de Catalunya. Ponents de gran nivell, com Eduardo Suárez, de l’agència Reuters, defensaran el podcast com una eina estratègica per a la informació local.

Sessions tècniques

El programa dedica especial atenció als aspectes tècnics, a través de sessions específiques. Eduard Martín, director del Programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, reflexionarà sobre l’impacte d’aquesta tecnologia en el sector audiovisual.

També es parlarà de continguts per altaveus intel·ligents, amb especialistes en tecnologia de reconeixement de veu i tècnics del projecte Alexa de la CCMA, i de dos fenòmens creixents: la progressiva desmaterialització dels estudis de ràdio i televisió, amb una producció basada en el núvol, així com els controls remots per operar ràdio i televisió a distància. Mariola Dinarès, directora i presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio exercirà com a moderadora d’aquesta taula.

Ràdios escolars: teixint xarxa

El MAC 2020 també serà l’escenari d’una experiència il·lusionant: el projecte de la xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans. A hores d'ara més de mig centenar de ràdios escolars, locals i comunitàries ja en formen part, amb l’objectiu de promoure l'aprenentatge i potenciar les veus dels infants i joves.

Fira MAC virtual

En paral·lel, el MAC desplega enguany una sèrie de sessions preenregistrades per a empreses que es posaran online l’11 de novembre, encetant una línia de continguts exclusius que tindrà continuïtat durant tot l’any. És un intent de desestacionalitzar el MAC i apropar-lo encara més a l’actualitat del moment.

L’àmbit empresarial de Fira MAC s’ha reinventat, amb noves fórmules de participació i una apertura a organitzacions professionals, entitats, mitjans de comunicació i centres de formació. Malgrat el context econòmic, quaranta empreses mostraran la seva activitat, amb una representació de companyies de la resta de l'estat i 7 firmes del continent, de països com França, Dinamarca i Països Baixos.

Lliurament dels Premis de Comunicació Local

El MAC es clourà acollint l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació Local, que també serà retransmès a través del senyal de la Xarxa. Les Bases d’aquesta convocatòria recuperada i renovada contemplen set reconeixements, dividits en tres categories: Mitjans, Continguts audiovisuals i Reconeixement professional.

En l’àmbit de premis, el certamen també acull enguany la vuitena edició del Concurs de Guió de Projectes Transmèdia -una aposta pionera del MAC- i la tercera edició del Premi MAC-Fantàstik Granollers.

Activitats paral·leles

Pel que fa a les activitats paral·leles, el MAC ofereix una nova edició del taller intensiu de narrativa transmèdia, aquest cop virtual, i ofereix una interessant conversa entre  Joan Fontcuberta, Premi Nacional de Fotografía 1998 i l’artista visual Daniel G. Andújar, en relació al projecte audiovisual Càpsula de confort, coproduit entre el MAC i el festival Panoràmic.

Publicació digital

Els continguts del MAC tenen un reflex en l’habitual publicació que l’acompanya, que aquest any tindrà un format únicament digital. Tanmateix, s’enriqueix amb gairebé una quarentena d’opinions convidades molt rellevants, amb l’objectiu de fer una anàlisi actual del sector audiovisual, des de múltiples perspectives professionals.

 

Consulta el programa complet del MAC 2020 clicant aquí o descarregant els fitxers adjunts.